Jeg elsker stemningen som kommer med nybakte kjeks. Jeg elsker lukten som brer seg utover kjøkkenet og stemningen som kommer rundt bordet. Og jeg elsker de uendelige variasjonsmulighetene som finnes i kjeksuniverset. Nå har jeg gått rundt lenge og tenkt på havrekjeks med tranebær og sjokolade, så nå var tiden inne. Disse laget jeg med melkefri margarin og sjokolade slik at de også kunne spises av veganeren og den som ikke skal ha melk. Det funket som gull!
PRØV OGSÅ MINE ANDRE KJEKS
Du trenger
Til 40 kjeks a 55 gram
- 500 gram smør eller margarin
- 300 gram brunt sukker
- 500 gram hvetemel
- 2 ½ ts natron
- 1 ts salt
- 400 gram havregryn
- 200 gram nøtter, grovhakket (jeg brukte valnøtter)
- 150 gram tørkede tranebær (kan erstattes med rosiner om du vil)
- 150 – 200 gram (mørk) sjokolade i biter
TIPS! Du kan fint lage kjeksene ferdig på kvelden og steke dem på morgenen. De blir like gode, og ingen merker noe forskjell. Ha hele deigbollen i kjøleskapet, eller fordele kjeksene utover på stekebrett og dekk dem til med et lett fuktig kjøkkenhåndkle. Ta dem ut 30 – 60 minutter før du skal steike dem, slik at de får romtemperatur før de går i ovnen.
Slik gjør du
1. Pass på at margarinen er godt romtemperert, så blir den lettere å jobbe med.
2. Sett ovnen på 200 grader
3. Bland sammen margarin og sukker.
4. Bland mel, natron og salt sammen og blander du inn i smøret. Det skal bare være akkurat sammenblandet, kjeksdeig skal være minst mulig eltet (da begynner du å strekke glutenet, og det er superbra for boller, men ikke kjeks).
5. Bland inn tranebær, hakket sjokolade, hakkede nøtter og havregryn og bland sammen til alt er greit fordelt utover, og det hele henger sammen som en deig. Med så mye havregryn kan det være litt knudrete i starten, men det går bra, altså.
6. Nå skal du lage kjeksene, og du bestemmer selv hvor nøye du vil ha det. Jeg brukte kjøkkenvekten slik at alle kjeksene ble 55 gram, men du kan helt fint bare bruke en toppet spiseskje med deig om det ikke er så nøye for deg. Med 55 gram holder denne deigen til 40 kjeks.
Rull deigklumpen til en kule, og press dem sammen, slik at de ser ut som en kjeks, gjerne med en jevn overflate. Cirka 1 cm tykkelse er bra. Prøv å lag kjeksene så jevne som mulig og at alle kjeksene har omtrent samme størrelse, da steker de likt.
Om de sprekker litt når du presser dem sammen, er det fordi deigen ikke er godt nok blandet. Da må du presse deigklumpen godt sammen for å sikre at alt henger godt sammen, før du triller ut kulen på nytt. Om problemet fortsetter, kan du blande sammen flere deigklumper og veie dem opp på nytt.
7. Fordele så kjeksene utover på stekebrett. De synker ikke så veldig sammen underveis i stekingen, så de trenger ikke ha så veldig stor avstand mellom dem på brettet, men 1-2 centimeter mellom hver kjeks må du ha. 20 kjeks på et vanlig stekebrett gikk helt supert her.
8. Kjeksene stekes på 200 grader i 12 minutter.
9. Lag kjeksene hvile på stekebrettet i ti minutter, før du flytter dem over på en rist. Etter 10 – 15 minutter er de kalde nok til å være skikkelig gode!
Denne oppskriften er kraftig inspirert av en oppskrift jeg fant på veganmisjonen.com